Handleiding voor een hemels bed, deel III:
Je bed perfect opmaken *tips & trucs* 

In dit deel van 'Handleiding voor een hemels bed' leggen we stap voor stap uit hoe je je bed verschoont en opmaakt in verschillende stijlen. We beginnen met een eenvoudig opgemaakt bed met alleen de basics, speciaal voor de beginneling. Heb je dit onder de knie en wil je toch wat meer luxe? Met een paar kleine toevoegingen maak je je bed net iets weldadiger op, zodat je slaapkamer thuis opeens voelt als een luxe hotelkamer. Voor de mensen die van een echt extravagante uitstraling houden, leggen we tot slot uit hoe je je bed op de Amerikaanse manier opmaakt.

Bed verschonen en bed opmaken voor beginners

Nog belangrijker dan een mooi bed, is een schoon bed. Hoe vaak moet je je beddengoed precies verschonen? Dat is uiteindelijk persoonlijk, maar eens in de week of uiterlijk twee weken is eigenlijk wel het minste. Niet de leukste klus, maar met onze tips lig je snel en zonder al teveel gedoe in een fris bedje.

1) Haal eerst al het beddengoed af en leg het vuile dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken bij de was. Het dekbed kun je even over een stoel leggen of uit het raam hangen om te luchten, net zoals de hoofdkussens. Gooi deze items bij voorkeur niet op de grond, hoe verleidelijk ook. Stof en ander vuil van de vloer blijven snel aan je dekbed hangen en daar gaat je frisse bed. Gebruik je een molton hoeslaken, dan moet deze ook regelmatig afgehaald en gewassen worden. Niet zo vaak als het gewone hoeslaken, maar toch minstens een keer per maand.

2) Nu het beddengoed afgehaald is en je voldoende werkruimte hebt, is het tijd om het schone beddengoed aan te brengen. Begin met het molton hoeslaken en/of het gewone hoeslaken. Controleer of de stof niet binnenstebuiten zit en kijk even welke kant er in de lengte op het matras moet, en welke in de breedte. De meeste hoeslakens hebben elastieken hoeken die je om het matras heen kunt vouwen. Zorg dat de hoeken zo ver mogelijk om het matras heen vallen, dan krijg je een strak en glad resultaat.

3) Het matras is bedekt met een fris laken, dus je kunt er nu met een gerust hart andere frisse dingen opleggen! Stop het hoofdkussen in een schoon kussensloop.

4) Een methode die al generaties lang meegaat: leg je dekbed netjes uitgespreid op het bed, keer vervolgens je dekbedovertrek binnenstebuiten, steek je armen in het overtrek, pak van binnenuit de bovenhoeken van het overtrek én het dekbed vast en dan... schudden maar! Het vergt wat oefening en blijft (vooral voor de kleinere mens) toch een beetje gehannes. Liever een andere methode proberen? Kijk dan eens naar de 'rolmethode'.

De juiste maat beddengoed kiezen blijft natuurlijk belangrijk, anders ziet het geheel er alsnog rommelig uit. Maatadvies dekbed, dekbedovertrek of hoeslaken nodig? Bekijk dan deel II van deze handleiding.


Net dat beetje extra: bed luxe opmaken

Een luxe opgemaakt bed veel gedoe? Met deze simpele ingrepen geef je je bed in een handomdraai een luxueuze uitstraling. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook bijzonder effectief wanneer je een accommodatie verhuurt/verkoopt en deze zo aantrekkelijk mogelijk wilt presenteren.

1) Gebruik een gewoon laken in plaats van een hoeslaken Een regulier laken heeft geen elastieken hoeken en zul je dus zelf goed moeten vouwen en instoppen onder het matras door zogeheten 'ziekenhuishoeken' te vormen. Ben je hier eenmaal bekwaam in, dan kent het gebruik van een laken veel voordelen: het laken ligt superstrak en kreukloos om je matras, is gemakkelijker op te vouwen dan een hoeslaken, toont mooier in je linnenkast én je kunt eindeloos variëren met materiaal en uitstraling.
2) Rolkussen of rugkussen bij het hoofdeinde 
Een heel eenvoudige tip: plaats een rolkussen tegen het hoofdeinde van het het bed. Door een rolkussen te gebruiken, kun je de hoofdkussen onmiddellijk beter presenteren. Ze staan dan rechtop en zijn beter zichtbaar. Bovendien biedt een rolkussen meer steun wanneer je nog even rechtop in bed wil zitten, bijvoorbeeld om te lezen of nog even televisie te kijken. Mooi, praktisch en o zo simpel. 
3) Drapeer een sprei of plaid
Een dekbedovertrek van goede kwaliteit gaat lang mee. Heb je geïnvesteerd in chique en tijdloos bedlinnen, maar wil je toch zo nu en dan wat variatie aanbrengen bij het opmaken van je bed? Dan is de aanschaf van een sprei of plaid een eenvoudige oplossing. Je kunt een sprei of plaid netjes over het dekbed leggen en aan de bovenzijde omvouwen, zo zijn beide lagen zichtbaar. Een nonchalantere look? Drapeer de bedsprei op het voeteneinde of over een mooie stoel in het slaapvertrek. Ook kun je ervoor kiezen de sprei of plaid netjes opgevouwen bovenop het bed te presenteren.

 

Bed opmaken in Amerikaanse stijl

Een Amerikaans bed, zoals in de series en de films? Een bed Amerikaans opmaken is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat meer items voor nodig.

1) Lagen, lagen en nog eens lagen
De kunst bij het opmaken van een Amerikaans bed is het tonen van alle lagen beddengoed, waardoor een weldadige uitstraling ontstaat. Dat begint al bij het laken of hoeslaken: verstop dat niet helemaal onder de rest van het beddengoed, maar toon een klein stukje door het dekbed aan de bovenkant om te vouwen en er dan pas de eerste kussens op te plaatsen. Aan het voeteneinde van het dekbedovertrek gebruik je een sprei of plaid om wederom een extra laag toe te voegen. Deze kan je over het voeteneinde laten 'bungelen' of in de lengte opvouwen en netjes in de breedte over het midden van het bed leggen.
2) Héél véél kussens
Koop sierkussens in verschillende formaten en met verschillende kleuren en dessins. Je kunt hierin ook variëren door verschillende kussenslopen aan te schaffen. Het handigst is om van elk formaat twee kussens aan te schaffen: twee heel grote, twee normale en twee kleinere kussens. Plaats de kussens van groot naar klein tegen het hoofdeinde. Je kunt de hoofdkussens die je gebruikt om op te slapen gebruiken als startpunt bij het hoofdeinde, zodat alle sierkussens goed rechtop blijven staan. Mogen ook de functionele kussens best gezien worden? Plaats dan een rolkussen tegen het hoofdeinde en bouw van daaruit een mooie, stevige rij kussens op. Om het op de klassieke manier af te maken, kun je in het midden van het bed nog een enkel, klein sierkussentje neerleggen.
3) Strijk je beddengoed
Al die lagen en kussens komen het beste tot z'n recht als je beddengoed kreukvrij is. Het kost wat extra tijd en moeite, maar je beddengoed strijken kan een wereld van verschil maken. Stop alle gebruikte items tot slot goed in, zodat de lagen ook strak en glad blijven.

Welke stijl je ook kiest, van minimal & basic tot Amerikaanse luxe: een goed opgemaakt, schoon bed is een genot om in te slapen en geeft je slaapkamer overdag direct een opgeruimde uitstraling. Zo kun je uitgerust en met goede moed aan de dag beginnen. Maak van het opmaken van je bed een vast ritueel in de ochtend en je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat.